*

Nieuws Binnenland

Accell straalt op groen Damrak

dinsdag 13 november 2018 09:52

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging dinsdag vooruit. Ook de andere Europese beurzen wisten terrein terug te winnen na de verliezen een dag eerder. Op het Damrak was Accell een uitblinker na een gedeeltelijk bod op het fietsenbedrijf. Verder ging de aandacht uit naar de brexit-perikelen en de Italiaanse begrotingsplannen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent in de plus op 528,94 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 732,76 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 1 procent. De beurs in Milaan won 0,6 procent. De Italiaanse regering heeft tot middernacht om een herziene begroting voor 2019 in Brussel in te leveren.

Bij de kleinere bedrijven maakte Accell een koerssprong van ruim 17 procent. Handelshuis Pon, dat eerder poogde de fietsenfabrikant in zijn geheel in te lijven, mikt nu op een belang van maximaal 20 procent. Pon is onder meer eigenaar van fietsenmerk Gazelle. Biedprijs op de aandelen Accell is 19 euro per stuk. Dat is fors minder dan de ruim 30 euro per aandeel die Pon eerder wilde neertellen voor heel Accell.

Stijgers

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was biotechnologiebedrijf Galapagos met een winst van 2,5 procent. Olie- en gasconcern Shell sloot de rij met een verlies van 0,3 procent. In de MidKap stond luchtvaartbedrijf Air France-KLM bovenaan met een plus van 2,7 procent. Sterkste daler was maaltijdbestelsite Takeaway.com met een min van 4,6 procent na een adviesverlaging door Bank of America Merrill Lynch.

In Frankfurt klom Bayer 2 procent. Het Duitse chemieconcern heeft het derde kwartaal van het jaar afgesloten met een fors hogere omzet. Dit kwam vooral door de bijdrage van het eerder overgenomen Monsanto. De handelsupdate van de Britse telecomreus Vodafone werd in Londen beloond met een koerswinst van 6 procent. Telecom Italia won 1,3 procent na het vertrek van de topman.

De euro bleef hangen rond het laagste niveau sinds juni 2017 en was 1,1238 dollar waard, tegen 1,1252 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 59,27 dollar. Brentolie zakte 0,9 procent in prijs en werd verhandeld voor 69,51 dollar per vat.