*

Nieuws Binnenland

Valuta: euro maakt pas op de plaats

dinsdag 13 november 2018 09:38

Italiaanse beleidsmakers aan zet.

(ABM FN-Dow Jones) De euro heeft na het verlies van maandag even een pas op de plaats gemaakt, terwijl de dollar zijn recente kracht voor nu even kon beteugelen. Het eerstvolgende richtpunt voor valutahandelaren is de tweede versie van de Italiaanse begroting voor 2019 die vandaag moet worden ingediend.

"Die gaat niet verschillen van de eerste versie. Rome blijft vasthouden aan een begrotingstekort van 2,4 procent voor volgend jaar" , verwacht valutahandelaar Laurens Maartens van De Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij dinsdag tegen ABM Financial News.

Maartens verwacht voor dinsdag overigens geen verdere daling van de euro. "Ik schat in dat het besef dat Italiƫ met zijn begroting voet bij stuk houdt al is ingeprijsd. Met een goede ZEW-index uit Duitsland zou dit zelfs voor een herstel van de euro kunnen zorgen. Bovendien lijkt het wachten op een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump, die deze koers van de dollar waarschijnlijk wat al te robuust vindt, omdat de handelspositie van de Amerikanen kan schaden", aldus de valutahandelaar dinsdag.

Maartens stond ook stil bij de Brexit-dynamiek. "Het Britse pond lijkt met zijn relatieve kracht een voorschot te nemen op een goede afloop van de Brexit-onderhandelingen, maar de sfeer en nieuwsbeleving rondom die onderhandeling is wisselend. Er staat nog helemaal niets op papier en enerzijds zijn de geluiden gunstig, maar anderzijds bestaat er nog altijd erg veel onzekerheid", aldus Maartens.

Noorwegen zag de economie in het derde kwartaal met 0,3 procent op kwartaalbasis oplopen, waar 0,6 procent was verwacht. Woensdag volgen uit China, Japan, de landen van de eurozone en de muntunie zelf met groeidata over het derde kwartaal.

Dinsdagochtend kwam uit Duitsland een tweede meting van de inflatie over oktober. Die bleek ongewijzigd op 2,5 procent ten opzichte van de eerste meting eind oktober.

Marco-economisch is het dinsdag niet al te enerverend, ofschoon uit Duitsland in de loop van de ochtend wel de belangrijke vertrouwensindex van het ZEW over november naar buiten komt, voorafgegaan door de Britse werkloosheid over oktober. De werkloosheid komt naar verwachting uit op een stabiele 4,0 procent. De ZEW-index laat naar verwachting voor de huidige omstandigheden en de verwachtingsindex een daling zien van respectievelijk 70,1 naar 65,0 en min 24,7 naar min 25,0.

In de verenigde Staten is de macro-economische agenda vrijwel leeg. Wel treden er nog twee prominenten van de Federal Reserve aan. Neel Kashakri van de Fed van Minneapolis spreek vandaag op de Regional Economics Conference en Mary Daly, voorzitter van de Fed van San Fransisco doet dat voor de Boise State University.

De euro noteerde dinsdag op 1,1231 dollar, een winst van 0,1 procent. De euro verloor 0,1 procent ten opzichte van het Britse pond en noteerde 0,8720 Britse pond. De euro noteerde vlak ten opzichte van de Noorse kroon op 9,5569 Noorse kroon.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 13, 2018 03:38 ET (08:38 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.